poniedziałek, 26 stycznia 2015

Drożdżówki z owocami i kruszonką



Nie ma to, jak domowe drożdżówki! Te smakują wyjątkowo, są aromatyczne, syte, puszyste. Lubię je robić zimową porą, bo mogę wtedy przypomnieć sobie smaki lata - poziomki, truskawki, czarne porzeczki, maliny, agrest - wszystkie one znalazły się w tych drożdżówkach.





Składniki na ciasto:
*       ok. 600 g mąki pszennej
*       30 g drożdży
*       250 ml mleka
*       100 g masła
*       2 jajka + 1 jajko do posmarowania ciasta przed posypaniem kruszonką
*       5 łyżek  cukru

Składniki na kruszonkę:
*       110 g mąki krupczatki
*       40 g cukru pudru
*       50 g masła

Nadzienie:
dowolne owoce, sezonowe bądź mrożone



 Wykonanie:
Do garnuszka wlewam mleko, dodaję cukier i masło, wszystko podgrzewam do chwili połączenia się składników, a następnie czekam do przestygnięcia. W międzyczasie w kilku łyżkach ciepłego mleka (ok. 6-7 łyżek) rozpuszczam drożdże, dodaję do nich 2 łyżki mąki, mieszam do rozpuszczenia i odstawiam na jakieś 20 minut. Mąkę wsypuję do dużej miski, dodaję jajka, zaczyn, ostygnięte mleko z rozpuszczonym masłem i cukrem. Wszystko mieszam, łyżką lub w robocie, a następnie zagniatam na elastyczne ciasto. Ciasto oprószam mąką i przekładam do misy delikatnie nasmarowanej oliwą lub olejem, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do godziny czasu.
W wolnej chwili przygotowuję kruszonkę. Do rozpuszczonego i przestygniętego masła dodaję cukier puder i mąkę. Całość rozcieram łyżką do połączenia, a następnie rozkruszam w palcach.
Gdy ciasto już wyrośnie, dzielę je na kilka części, każdy kawałek ciasta formuję w kulkę i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej kulce ciasta robię dziurkę, najlepiej oprószonym dnem szklanki bądź kubka. Do takiego wgłębienia daję ulubione owoce, w moim przypadku są nimi agrest, czarna porzeczka, maliny, truskawki, poziomki. Ciasto smaruję roztrzepanym jajkiem, a całość obficie posypuję kruszonką.
Drożdżówki wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę ok.20-23 minut, do zrumienienia. Ważne jest, by nie piekły się one zbyt długo, bo wtedy stracą miękkość, delikatność i smak.



Rada:
W przypadku ciasta drożdżowego, ciężko jednoznacznie określić dokładną ilość mąki, ciasto nie może być zbyt kleiste, ani też zbyt ciężkie od nadmiaru mąki. 




Inspiracja:  http://gotowaniecieszy.blox.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz