sobota, 14 marca 2015

Babka kajmakowo-cytrynowa z prażonymi migdałami




 Tym razem znowu babka, a to dlatego, że do pieczenia ich mam ogromną słabość. Była już cynamonowa, czekoladowo-rumowa, często też piekę babki cytrusowe, a tym razem podaję przepis na babkę słodką, bo z masą krówkową, ale taką, gdzie słodycz zostaje przełamana sokiem z cytryny – zatem babka nie jest mdła. Smak jest ciekawy, a dodatkowo polanie jej resztą masy krówkowej i mnóstwem prażonych płatków migdałowych wspaniale się komponuje. Zachęcam do spróbowania! Przypadnie do gustu wszystkim łakomczuchom .

Składniki na babkę:
*       5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
*       3 łyżki cukru
*       sok z 1 cytryny
*       100 g masła
*       300 g masy krówkowej (kajmakowej)
*       180 g mąki pszennej
*       100 g mąki ziemniaczanej
*       2 łyżeczki proszku do pieczenia
*       1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki na polewę:
*       100 g masy krówkowej (kajmakowej)
*       płatki migdałowe - podprażone na suchej, gorącej patelni


Wykonanie:
Masło razem z masą krówkową podgrzewam w rondelku, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Białka ubijam na sztywną pianę, a pod koniec ubijania, dodaję cukier. Następnie dorzucam po jednym żółtku, dalej ubijam i wlewam sok z cytryny. Do tak ubitej masy jajecznej wlewam masę krówkową, obie mąki oraz proszek do pieczenia – całość mieszam.
Gotową masę przelewam do formy na babkę (wcześniej wysmarowanej margaryną i oprószoną bułką tartą) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piekę przez ok. 45-50 minut.
Upieczoną, jeszcze ciepłą babkę polewam podgrzaną masą krówkową i obficie posypuję uprażonymi płatkami migdałowymi.




Inspiracja: www.cynamonowypyl.blox.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz