Tym razem znowu babka, a to dlatego, że do pieczenia ich mam
ogromną słabość. Była już cynamonowa, czekoladowo-rumowa, często też piekę
babki cytrusowe, a tym razem podaję przepis na babkę słodką, bo z masą
krówkową, ale taką, gdzie słodycz zostaje przełamana sokiem z cytryny – zatem babka
nie jest mdła. Smak jest ciekawy, a dodatkowo polanie jej resztą masy krówkowej
i mnóstwem prażonych płatków migdałowych wspaniale się komponuje. Zachęcam do
spróbowania! Przypadnie do gustu wszystkim łakomczuchom .
Składniki
na babkę:
*
5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
*
3 łyżki cukru
*
sok z 1 cytryny
*
100 g masła
*
300 g masy krówkowej (kajmakowej)
*
180 g mąki pszennej
*
100 g mąki ziemniaczanej
*
2 łyżeczki proszku do pieczenia
*
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki
na polewę:
*
100 g masy krówkowej (kajmakowej)
*
płatki migdałowe - podprażone na suchej, gorącej
patelni
Wykonanie:
Masło razem z masą krówkową podgrzewam w rondelku, na małym
ogniu, od czasu do czasu mieszając. Białka ubijam na sztywną pianę, a pod
koniec ubijania, dodaję cukier. Następnie dorzucam po jednym żółtku, dalej
ubijam i wlewam sok z cytryny. Do tak ubitej masy jajecznej wlewam masę
krówkową, obie mąki oraz proszek do pieczenia – całość mieszam.
Gotową masę przelewam do formy na babkę (wcześniej
wysmarowanej margaryną i oprószoną bułką tartą) i wstawiam do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni, piekę przez ok. 45-50 minut.
Upieczoną, jeszcze ciepłą babkę polewam podgrzaną masą
krówkową i obficie posypuję uprażonymi płatkami migdałowymi.
Inspiracja:
www.cynamonowypyl.blox.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz