piątek, 27 lutego 2015

Rodzinna drożdżówka






Niezwykle efektowna i smaczna rodzinna drożdżówka. Idealna na weekendowy poranek, do kubka mleka, bądź też jako kolacja na słodko. Choć może wygląda skomplikowanie, to robi się ją prosto, podczas pieczenie pięknie wyrasta, cieszy oko i co ważniejsze, to super smakuje. Przyrządzałam ją już wiele razy, zmieniając za każdym razem nadzienia, jednak to pierwsze, cynamonowo-maślane, jest moim zdaniem najlepsze, sprawia, że drożdżówka nie jest mdła, ma wyraźny cynamonowy smak.


Składniki na ciasto:
*       ¼ szklanki letniej wody
*       ¾ szklanki letniego mleka
*       1 jajko
*       ¼ szklanki rozpuszczonego masła
*       ½ szklanki cukru
*       szczypta soli
*       3 szklanki mąki pszennej
*       2 łyżeczki suszonych drożdży
*       łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na nadzienie:
*       3 łyżki masła
*       1 łyżka cynamonu
lub
*       kostka białego sera
*       1 jajko
*       cukier puder – ok. 3 łyżki

Składniki na lukier:
*       ½ szklanki cukru pudru
*       3 łyżki mleka lub soku z cytryny




Wykonanie:
Suche drożdże należy rozpuścić w letnim mleku, wymieszać i przykryć kubek kawałkiem folii spożywczej, odstawić do czasu ukazania się na powierzchni bąbelków.
Następnie mieszam ze sobą mąkę, cukier i sól. W osobnej misce łączę wodę, jajko i ekstrakt waniliowy. Do mąki wlewam wymieszane płyny i drożdże rozpuszczone w mleku. Wyrabiam ciasto, ma być gładkie, elastyczne, a po chwili dodaję rozpuszczone masło i dokładnie wyrabiam. Ciasto przekładam do wysmarowanej olejem miski i przykrywam ściereczką, odkładam w ciepłe miejsce na ok.40 minut, do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość.
W międzyczasie można przygotować nadzienie. Masło rozpuszczam, dodaję cynamon i mieszam.
Jeśli chcemy delikatne, serowe nadzienie, to ser łączę z jajkiem i cukrem pudrem.
Gdy ciasto już wyrosło, wykładam je na blat stolnicy i dzielę na cztery części, a niewielki kawałek ciasta odkładam na kulkę, która będzie ozdobą w środku drożdżówki. Każdy z czterech kawałków ciasta rozwałkowuje na cienki okrągły placek. Pierwszy smaruję przygotowanym wcześniej cynamonowym masłem, przykrywam go kolejnym plackiem, który również smaruję i tak do ostatniego placka. Kiedy mam już cztery placki złożone w jedną całość, przekładam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, kroję na 8 równych części i postępuję jak na poniższych zdjęciach:




W każdym trójkącie robię na środku nacięcie i przewijam, zaczynając od szpica, kawałek ciasta. Robi się wtedy tzw. zawijas, a następnie łączę mocno końce każdego kawałka ciasta.
Odłożony wcześniej kawałek ciasta, rozwałkowuję dłonią i zwijam w ślimaka, kładę go na środku drożdżówki.
Tak przygotowaną rodzinną drożdżówkę nakrywam jeszcze ściereczką i odstawiam na jakieś 20 minut. Rozkłóconym jajkiem smaruję ją całą i posypuję płatkami migdałowymi (można też brązowym cukrem, rozdrobnionymi orzechami). Wkładam ją już do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę ok. 30 minut, do zrumienienia.
Kiedy jest jeszcze ciepła lukruję ją (cukier puder energicznie mieszam z sokiem z cytryny bądź mlekiem).



Inspiracja:  wypiekizpasja.blox.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz