Kolejne z tzw. ciast ekspresowych – tym razem aromatyczna
pijana babka czekoladowa. Aromatyczna, bo z dodatkiem rumu, przez co już w
trakcie pieczenia obłędnie pachnie, a później po upieczeniu jeszcze lepiej
smakuje. Puszysta, duża, czekoladowa – palce lizać!
Składniki:
*
2 szklanki mąki pszennej
*
1,5 szklanki cukru
*
½ szklanki mleka
*
150 g masła
*
100 g gorzkiej czekolady
*
1,5 łyżki kakao
*
3 jajka
*
3 łyżki rumu
*
1 łyżeczka aromatu rumowego
*
2 czubate łyżki płatków owsianych
*
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia łączę ze sobą,
wcześniej przesiewając. Spulchnia nam to składniki, przez co babka w efekcie
jest bardziej puszysta.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, a masło ucieram z
cukrem na puszystą masę. Do masła utartego z cukrem wbijam jajka, stopniowo,
jedno po drugim cały czas mieszając. Do maślanej masy na przemian dodaję
składniki suche z mlekiem, rumem i mieszam. Pod koniec wrzucam płatki owsiane i
rozpuszczoną wcześniej czekoladę.
Gotową masę przelewam do wysmarowanej tłuszczem formy na
babkę i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piekę około godziny, do
tzw. suchego patyczka.
Inspiracja:
www.mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz