czwartek, 19 lutego 2015

Pijana babka czekoladowa




 Kolejne z tzw. ciast ekspresowych – tym razem aromatyczna pijana babka czekoladowa. Aromatyczna, bo z dodatkiem rumu, przez co już w trakcie pieczenia obłędnie pachnie, a później po upieczeniu jeszcze lepiej smakuje. Puszysta, duża, czekoladowa – palce lizać!



Składniki:
*       2 szklanki mąki pszennej
*       1,5 szklanki cukru
*       ½ szklanki mleka
*       150 g masła
*       100 g gorzkiej czekolady
*       1,5 łyżki kakao
*       3 jajka
*       3 łyżki rumu
*       1 łyżeczka aromatu rumowego
*       2 czubate łyżki płatków owsianych
*       3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia łączę ze sobą, wcześniej przesiewając. Spulchnia nam to składniki, przez co babka w efekcie jest bardziej puszysta.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, a masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Do masła utartego z cukrem wbijam jajka, stopniowo, jedno po drugim cały czas mieszając. Do maślanej masy na przemian dodaję składniki suche z mlekiem, rumem i mieszam. Pod koniec wrzucam płatki owsiane i rozpuszczoną wcześniej czekoladę.
Gotową masę przelewam do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piekę około godziny, do tzw. suchego patyczka.




Inspiracja: www.mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz