Dziś propozycja dla tych co są na diecie bezglutenowej –
cytrynowa babka na bazie mąki kukurydzianej. Choć zdjęcia tego nie oddają, to
jest intensywnie żółta, zatem idealnie wpisuję się w klimat Świąt Wielkanocnych,
w smaku delikatnie cytrynowa, a przede wszystkim lekka, w sam raz na raz.
Składniki:
*
5 jajek
*
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
*
1 i ¾ szklanki mąki kukurydzianej
*
200 g masła
*
1 łyżeczka proszku do pieczenia
*
skórka starta z 2 cytryn
Wykonanie:
Zanim przystąpię do pieczenia, wyjmuję wszystkie składniki
na tyle wcześnie, by były one w temperaturze pokojowej.
Jajka wrzucam do misy robota i ubijam na jasną, puszystą masę,
a następnie stopniowo dodaję po łyżce cukru i cały czas ubijam. Kiedy masa jest
na tyle puszysta, że widać, iż podwoiła swoją objętość, wtedy dodaję mąkę
kukurydzianą wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie łączę,
dodaję skórkę z cytryn i mieszam.
Masło roztapiam w garnuszku i takie gorące wlewam prosto do
ciasta, miksuję tylko do połączenia składników.
Ciasto przelewam do wysmarowanej wcześniej margaryną formy
na babkę. Formę warto też oprószyć czy to mąką bezglutenową, czy też zmielonymi
migdałami.
Formę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170
stopni i piekę ok. 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Ciasto po upieczeniu studzę na kratce, a przed podaniem
posypuję cukrem pudrem.
Przepis pochodzi ze
strony: www.mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz