sobota, 21 marca 2015

Babka cytrynowa - bezglutenowa





Dziś propozycja dla tych co są na diecie bezglutenowej – cytrynowa babka na bazie mąki kukurydzianej. Choć zdjęcia tego nie oddają, to jest intensywnie żółta, zatem idealnie wpisuję się w klimat Świąt Wielkanocnych, w smaku delikatnie cytrynowa, a przede wszystkim lekka, w sam raz na raz.


Składniki:
*       5 jajek
*       1 szklanka drobnego cukru do wypieków
*       1 i ¾ szklanki mąki kukurydzianej
*       200 g masła
*       1 łyżeczka proszku do pieczenia
*       skórka starta z 2 cytryn

 

Wykonanie:
Zanim przystąpię do pieczenia, wyjmuję wszystkie składniki na tyle wcześnie, by były one w temperaturze pokojowej.
Jajka wrzucam do misy robota i ubijam na jasną, puszystą masę, a następnie stopniowo dodaję po łyżce cukru i cały czas ubijam. Kiedy masa jest na tyle puszysta, że widać, iż podwoiła swoją objętość, wtedy dodaję mąkę kukurydzianą wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie łączę, dodaję skórkę z cytryn i mieszam.
Masło roztapiam w garnuszku i takie gorące wlewam prosto do ciasta, miksuję tylko do połączenia składników.
Ciasto przelewam do wysmarowanej wcześniej margaryną formy na babkę. Formę warto też oprószyć czy to mąką bezglutenową, czy też zmielonymi migdałami.
Formę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę ok. 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Ciasto po upieczeniu studzę na kratce, a przed podaniem posypuję cukrem pudrem.


Przepis pochodzi ze strony: www.mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz