wtorek, 10 marca 2015

Krajanka cytrynowo-orzechowa






U nas w rodzinie nigdy nie było zwyczaju przygotowywać na Święta Wielkanocne mazurków. A bo  za słodkie, zbyt mulące, takie niepozorne, niskie… Dla tych którzy uważają podobnie mam alternatywę. Tę oto właśnie krajankę. Jest pyyyyszna, mogłabym ją jeść bez końca, bez opamiętania. Niezwykle apetyczne, cudowne połączenie orzechów i kwaskowatej cytryny jest u mnie nr 1!!! Wygląda niepozornie, ale jak szybko znika... -  idealna do kawy, ale z powodzeniem zastąpi tradycyjnego mazurka. I warto zrezygnować z mazurka właśnie na rzecz tej krajanki! Niebo w gębie!


Składniki na spód:
*       80 g cukru pudru
*       70 g orzechów włoskich (dowolny rodzaj orzechów)
*       160 g masła
*       215 g mąki pszennej

Składniki na masę cytrynową:
*       70 g mąki pszennej
*       420 g cukru pudru
*       200 ml soku z cytryn (ok. 4 duże sztuki)
*       6 jajek
*       1 żółtko
*       skórka starta z 1 cytryny
*       szczypta soli

Wykonanie:
Zaczynam od przygotowania spodu krajanki. Najpierw bardzo drobno rozdrabniam orzechy, a następnie łączę w misce z resztą składników. Standardową prostokątną formę smaruję margaryną i oprószam bułką tartą, wysypuję połączone składniki, które trochu przypominają strukturę okruszków i palcami ugniatam, tak by powstał ładny, zbity spód. Przykrywam go papierem do pieczenia, a na niego wysypuję suchą fasolę (by w trakcie pieczenia spód nie wyrósł zbyt wysoki, nierówny). Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 st i pieczemy ok.30 minut.
W tym czasie przygotowujemy masę. Jajka, żółtko i sól ubijam, a w drugiej misce łączę mąkę, cukier, sok z cytryn oraz skórkę, stopniowo dodaję do masy jajecznej i miksuję.
Z piekarnika wyjmuję podpieczony spód, zdejmuję z niego papier i zsypuję fasolę, a na gorący podpieczony spód wylewam cytrynową masę. Całość władam do piekarnika, temp. zmniejszam do 150 st. i dopiekam 30 minut.
Po upieczeniu wyjmuję, a kiedy ciasto wystygnie, kroję na kwadraty.
Całość ozdobiłam gorzką czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, a na każdym kawałku znalazł się orzeszek.




Inspiracja: www.whiteplate.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz