piątek, 27 marca 2015

Pomarańczowe kokosanki - bezglutenowe






Jeśli lubicie wszystko, co kokosowe, to te ciasteczka z pewnością będą Wam smakowały. Są obłędnie kokosowe, słodkie, kruchutkie, a całość połączona z nutką pomarańczy, która czyni te ciastka wyjątkowo smacznymi. Są to kolejne z ciastek, które bym mogła jeść bez końca. Pal licho jeśli ta słodycz nie idzie w boczki, w innym przypadku warto na degustację zaprosić rodzinę, przyjaciół. Kokosanki znikają w oka mgnieniu.


Składniki:
*       200 g wiórków kokosowych
*       ½ szklanki cukru
*       ½ szklanki mąki kukurydzianej
*       2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
*       1 pomarańcza
*       szczypta soli

Wykonanie:
Z wyparzonej pomarańczy ścieram skórkę i wyciskam sok – będzie potrzebne ok. 100 ml soku.
Do miski wrzucam wiórki kokosowe, cukier, mąkę kukurydzianą, ziemniaczaną, skórkę z pomarańczy i sok. Na początku składniki łączę łyżką, a następnie ugniatam dłońmi. Jeśli ciasto okaże  się  zbyt suche należy dodać odrobiny soku, a jeśli zbyt lepkie – troszku mąki. Mi jednak z podanych proporcji wyszło idealne i niczego nie musiałam dodawać.
Z ciasta lepię kulki wielkości orzecha włoskiego i delikatnie spłaszczam, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka piekę około 25-30 minut w temp. 180 stopni. Studzę na kratce, przechowuję w szczelnym pojemniku, puszce, a wszystko po to, by nie zrobiły się twarde.


Przepis pochodzi ze strony: www.olgasmile.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz