Całkiem niedawno przekonałam się jak ma się sprawa ze
sklepowymi wędlinami. Wstępując do jednego z firmowych sklepów z mięsem i
wędlinami, zapytałam ekspedientki, która szynkę mogłaby mi polecić dla małych
dzieci. Wskazała mi na tę, która ponoć najchętniej jest wybierana dla dzieci.
Pewnie i ja bym ją kupiła, gdyby nie cenówka… I nie mam tu na myśli ceny, ale
skład, bo ten był właśnie tam wymieniony. Przyjrzałam się z bliska i szybko
zaczęłam liczyć – cały długi opis, gdzie pomijałam już co tam dokładnie
wymienione, ale same E, E na E, a było ich tam ponad 12. W wielkim szoku
podziękowałam i wyszłam. Nigdy wcześniej nie zdawałam sobie sprawy z tego ile
chemii, konserwantów i polepszaczy jest pchane w sklepowe wędliny. Jeszcze tego
samego dnia pozamawiałam siatki do mięsa, nici, foremki na domowe pasztety,
klopsy. Obiecałam sobie, że w miarę wolnego czasu, a już na pewno na weekendy,
u nas na stole będą królować domowe wyroby z mięska. Szybko wzięłam sprawdzony
przepis na szynkę od mamy, zrobiłam i wszyscy się zajadaliśmy, a w
szczególności dzieci, które to jadły ją samą, nawet nie chciały do niej
pieczywa. Na półce czeka cała sterta najróżniejszych przepisów na mięsne
pyszności, ale i nie tylko, bo są i tam wegetariańskie pasztety. Będę się
starała regularnie zamieszczać tutaj te przeze mnie wypróbowane, ale i te,
które swym smakiem zachwycają, a z racji ciągłego niedosytu wolnego czasu, będą
to przepisy szybkie i mało skomplikowane.
Dziś niezawodny przepis na pyszną, soczystą szyneczkę – dla tych
co nigdy nie mieli okazji próbować, a już na pewno robić domowej szynki, będzie
to z pewnością miła niespodzianka.
Składniki:
*
1 kg mięsa (szynka, polędwica, karkówka)
*
sól peklowana
Mięso należy natrzeć solą peklowaną i pozostawić w misce pod
przykryciem na 24 godziny. Przy większym kawałku mięsa łatwiej będzie sól peklowaną
rozpuścić w wodzie i wstrzyknąć w mięso. Na drugi dzień mięso ładnie uformować
i włożyć do siatki.
Zalewa:
*
1 litr wody
*
1 i ½ łyżki majeranku
*
2 łyżki wegety
*
5 ząbków czosnku
*
2 łyżki majonezu
*
1 łyżka magi
*
ziele angielskie
*
liść laurowy
*
1 łyżka zwykłej soli
Do gotującej zalewy włożyć mięso, przykryć i gotować 30
minut, od czasu do czasu je obracając. Po tym czasie, pozostawione w zalewie
mięso, wynieść w chłodne miejsce.
Po upływie kolejnych 24 godzin, wyciągnąć mięso z zalewy,
ponownie zagotować zalewę i dopiero wtedy włożyć mięso, gotować je pod
przykryciem 30 minut, również od czasu do czasu obracając. Mięso pozostawić do
ostygnięcia, wyciągnąć z siatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz