piątek, 20 lutego 2015

Marmurkowa babka z ajerkoniakiem






Babki to wdzięczne ciasta. Nie są skomplikowane, szybko się je przygotowuje, większość składników ma się zawsze w domu pod ręką. Są idealnymi ciastami do kawy, długo utrzymują świeżość, zwykle aromatyczne, puszyste i zawsze się udają. Same plusy!
Tę babkę można śmiało przygotować na wielkanocny stół – jest duża, niezwykle apetyczna z charakterystycznym aromatem ajerkoniaku, który nadał zwykłej marmurowej babce ciekawego smaku.
Babki to zdecydowanie moje ulubione ciasta!


Składniki:
*       300 g mąki pszennej
*       2 łyżeczki proszku do pieczenia
*       szczypta soli
*       5 jajek
*       230 g cukru pudru
*       cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
*       szklanka ajerkoniaku
*       szklanka oleju słonecznikowego
*       2 łyżki kakao


Wykonanie:
Mąkę przesiewam i łączę z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Jajka zaś ubijam z cukrem i ekstraktem na puszystą masę, a mieszając wlewam ajerkoniak i olej. Cały czas miksując dodaję stopniowo po łyżce mąki.
Formę na babkę smaruję margaryną i posypuję bułką tartą, do tak przygotowanej formy wlewam połowę masy, a drugą połowę łączę z kakao i przelewam na jasną masę – całość już w formie delikatnie mieszam widelcem.
Babkę piekę około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Wystudzoną posypuję cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz