Babki to wdzięczne ciasta. Nie są skomplikowane, szybko się
je przygotowuje, większość składników ma się zawsze w domu pod ręką. Są idealnymi
ciastami do kawy, długo utrzymują świeżość, zwykle aromatyczne, puszyste i
zawsze się udają. Same plusy!
Tę babkę można śmiało przygotować na wielkanocny stół – jest
duża, niezwykle apetyczna z charakterystycznym aromatem ajerkoniaku, który
nadał zwykłej marmurowej babce ciekawego smaku.
Babki to zdecydowanie moje ulubione ciasta!
Składniki:
*
300 g mąki pszennej
*
2 łyżeczki proszku do pieczenia
*
szczypta soli
*
5 jajek
*
230 g cukru pudru
*
cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu z
wanilii
*
szklanka ajerkoniaku
*
szklanka oleju słonecznikowego
*
2 łyżki kakao
Wykonanie:
Mąkę przesiewam i łączę z proszkiem do pieczenia oraz
szczyptą soli. Jajka zaś ubijam z cukrem i ekstraktem na puszystą masę, a
mieszając wlewam ajerkoniak i olej. Cały czas miksując dodaję stopniowo po
łyżce mąki.
Formę na babkę smaruję margaryną i posypuję bułką tartą, do
tak przygotowanej formy wlewam połowę masy, a drugą połowę łączę z kakao i
przelewam na jasną masę – całość już w formie delikatnie mieszam widelcem.
Babkę piekę około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury
180 stopni.
Wystudzoną posypuję cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz