czwartek, 15 stycznia 2015

Domowy ekstrakt z wanilii






Coraz częściej na blogu wśród składników najróżniejszych przepisów będzie się pojawiać ekstrakt z wanilii. Nie tak łatwo go dostać w sklepach stacjonarnych, a jeśli się uda, to wcale nie jest on taki tani. Co ważne, nie da rady go też zastąpić sztucznym aromatem waniliowym, bo to nie to samo. Zachęcam do zrobienia własnego ekstraktu z wanilii, będzie on służył naprawdę bardzo długo i przyda się do wielu wypieków, ale i nie tylko, bo pomocny będzie i przy daniach z delikatnych mięs. Co ważne taki domowy ekstrakt z wanilii nie ma żadnych dziwnych, sztucznych dodatków, a stać może bardzo długo, uzupełniany laskami wanilii pływającymi w alkoholu posłuży i parę lat. 



Składniki:
*       3 duże laski wanilii
*       1 szklanka wódki
*       buteleczka ze szczelnym zamknięciem




Wykonanie:
Laski wanilii przecinam wzdłuż na pół, ziarenek nie wyskrobuję, a te, które wypadną wsypuję do buteleczki, w której też umieszczam właśnie te strączki wanilii. Zalewam je wódką do całkowitego przykrycia, zamykam butelkę i odstawiam ją najlepiej w ciemne i chłodne miejsce, ale nie do lodówki. Co parę dni butelką energicznie wstrząsam, a po około dwóch miesiącach ekstrakt jest już gotowy, można go używać do ciast, deserów. Wtedy też ma już dość ciemny kolor, przypominający barwę mocnej herbaty. Ekstrakt można co jakiś czas uzupełniać alkoholem i wrzucać świeże laski wanilii, nawet te puste, pozostałe po zużyciu ziarenek.





Inspiracja -  www.mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz