sobota, 17 stycznia 2015

Babka cynamonowa






Robię ją od lat – moja ulubiona babka. Wilgotna, delikatnie cynamonowa, rozpływa się w ustach. Idealna do kawy czy herbaty. Jest to kolejny z moich przepisów na szybko, bo do zrobienia tej babki wystarcza chwila i gotowa. Sprawdza się zawsze wtedy, gdy mamy mało czasu na upieczenie ciasta, a goście w drodze. Składniki są proste, babka jest przy tym wypiekiem tanim, a wyrasta z niej spora baba, którą można się naprawdę nasycić. 



Składniki:
*       3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
*       ½ łyżeczki soli
*       4 łyżeczki cynamonu
*       1 i ½ łyżeczki sody
*       1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
*       2 szklanki cukru
*       1 szklanka oleju
*       2 jajka
*       1 i ½ szklanki maślanki



Wykonanie:
Jajka delikatnie miksuję z olejem i maślanką, dodaję cukier i miksuję jeszcze przez krótką chwilę.
Mąkę łączę z solą, cynamonem, sodą oraz proszkiem do pieczenia. Składniki suche wsypuję do mieszanki składników mokrych i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewam do dużej formy na babkę, którą należy wcześniej posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Formę z ciastem wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę 1,5 godziny.
U mnie piecze się ona dość długo ze względu na grubą kamionkową formę na babkę, ale w przypadku formy silikonowej czy też zwykłej blaszanej, czas ten będzie krótszy, będzie wynosił do 60 minut, jednak i tak ciasto trzeba sprawdzić długim patyczkiem – jeśli wyjdzie z ciasta suchy, to babka jest upieczona.

Gotową babkę można udekorować polewą lub posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz