Robię ją
od lat – moja ulubiona babka. Wilgotna, delikatnie cynamonowa, rozpływa się w
ustach. Idealna do kawy czy herbaty. Jest to kolejny z moich przepisów na
szybko, bo do zrobienia tej babki wystarcza chwila i gotowa. Sprawdza się zawsze wtedy, gdy mamy mało czasu na upieczenie ciasta, a goście w drodze. Składniki są proste,
babka jest przy tym wypiekiem tanim, a wyrasta z niej spora baba, którą można
się naprawdę nasycić.
Składniki:
* 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
* ½ łyżeczki soli
* 4 łyżeczki cynamonu
* 1 i ½ łyżeczki sody
* 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 szklanki cukru
* 1 szklanka oleju
* 2 jajka
* 1 i ½ szklanki maślanki
Wykonanie:
Jajka
delikatnie miksuję z olejem i maślanką, dodaję cukier i miksuję jeszcze przez
krótką chwilę.
Mąkę łączę
z solą, cynamonem, sodą oraz proszkiem do pieczenia. Składniki suche wsypuję do
mieszanki składników mokrych i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Ciasto
wylewam do dużej formy na babkę, którą należy wcześniej posmarować tłuszczem i
obsypać bułką tartą. Formę z ciastem wkładam do nagrzanego do 180 stopni
piekarnika i piekę 1,5 godziny.
U mnie
piecze się ona dość długo ze względu na grubą kamionkową formę na babkę, ale w
przypadku formy silikonowej czy też zwykłej blaszanej, czas ten będzie krótszy,
będzie wynosił do 60 minut, jednak i tak ciasto trzeba sprawdzić długim
patyczkiem – jeśli wyjdzie z ciasta suchy, to babka jest upieczona.
Gotową
babkę można udekorować polewą lub posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz