Przed
organizacją roczku moich bliźniąt zastanawiałam się co upiec na to przyjęcie.
Chciałam by smakowało to zarówno małym dzieciom, jak i tym dużym. Wtedy przez
przypadek trafiłam na przepis na ciastka z orzeszkami m&m`s. Wyglądały
dość ciekawie, ale że nigdy ich nie piekłam, należało wypróbować przepis
wcześniej, a nie dopiero na gościach. Zrobiłam na tydzień przed imprezą i na
drugi dzień po upieczeniu już ich nie było! Są rewelacyjne, chrupkie,
odpowiednio słodkie, orzeszki podkręcają smak - palce lizać. Zrobienie ich jest
banalnie proste, a efekt fantastyczny, a co lepsza – ciastka te idealnie
wpisują się we wszelkie przyjęcia z udziałem dzieci (tych dużych też)!
Składniki:
* 220 g masła
* ¾ szklanki brązowego cukru
* ½ szklanki cukru
* 2 jajka
* 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub odrobina aromatu
waniliowego
* 2 ¼ szklanki mąki pszennej
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 1 łyżeczka soli
* około 400 g orzeszków m&m`s
Wykonanie:
Masło
ucieram z dwoma rodzajami cukrów, następnie wbijam jajka, dodaję ekstrakt z
wanilii i dalej ucieram. Do masy dodaję składniki suche i nadal miksuję.
Z masy
(jest dość klejąca) lepię małe kulki, wielkości orzecha włoskiego, układam na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczam. W ciastka wtykam
orzeszki, zwykle daję po 5 orzeszków, ale ilość jest dowolna.
Ciasteczka
piekę w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 minut. Po tym czasie są one
jeszcze dość elastyczne, miękkie, dlatego warto chwilę zaczekać przed zdjęciem
ich z blachy i włożeniem kolejnej porcji. Już po odczekaniu 5 minut, gdy trochu
stwardnieją, jest znacznie łatwiej wykładać je na kratkę i studzić.
Ciastka te
można też robić z lentilkami, drażami, czy połówkami orzechów włoskich i
żurawiną, jednak zdecydowanie najlepiej smakują z orzeszkami m&m`s.
Inspiracja - www.mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz